Vendéglőbezárások Budapesten

A probléma oka leegyszerűsítve az lehet, hogy a tradicionálisan igen mobilis vendéglátós munkaerő bérköltsége az erős elvándorlás okozta bérkonvergencia miatt sokkal gyorsabban emelkedik, mint ahogy a (nem elvándorolt) potenciális vendégek fizetőképes kereslete nő, tehát nem lehet annyira árat emelni, hogy a durván megemelkedett munkaerőköltséget könnyen ki lehessen termelni. Budapest–Bécs összehasonlításban még mindig akár kétszeres éttermi árakat találni, ezért ha a munkaerőköltség ennél közelebb kerül egymáshoz (most más költséget figyelmen kívül hagyva), márpedig ez a vendéglátásban centrális helyen alighanem bekövetkezett, akkor árat kell emelni, amit az osztrákhoz képest sokkal gyengébb, kb. harmada honi vásárlóerő, bár a bérek gyorsan emelkednek, nem tud (egyelőre) elviselni. Előbb-utóbb azért feljebb kell menni az áraknak is.

Ebből a hirtelen bérrobbanásból kialakult piaci egyensúlytalanságból következik, hogy főleg a turisták nagyobb vásárlóereje által megtámogatott környékeken tudnak életben maradni az éttermek, azon a zónán kívül, pláne vidéken, nehézségeik lehetnek. (A minap menüt ettem egy frekventált pesti étteremben, 10 asztalból 7-nél turisták voltak – főleg az ő keresletük tartja fenn a helyet, ahol az igen képzett pincérekből, ami nagy ritkaság manapság, arra lehet következtetni, hogy kiemelkedő fizetések vannak.)

Éttermi árak (Forrás: Numbeo)

Forrás: Numbeo

(Numbeo áraiba itt-ott bele lehet kötni, de nagyságrendi összevetésre általában alkalmas.)

Kiegészítés

Milyen erősen látszik a turizmus bérfelhajtó ereje, ahol vannak turisták is, tehát nagyobb a vásárlóerő, ott sokkal magasabb bérajánlatok vannak, a külső, nem frekventált kerületekben lévő vendéglátósoknak nagyon nehéz lesz munkaerőt találni ekkora bérkülönbségek mellett: azért Kispestről be lehet ingázni +100 ezerért… (Aktuális állásajánlatokból gyűjtöttem, a munkák jellege persze nem teljesen összevethető, de mégis valami iránymutatást adnak az adatok. Nettó 1000 euró a belvárosban azért már komoly.)

Állásajánlatok

Forrás: Vakmajom a Facebookon