Vennék a profik és a lakosság is az állami cégeket, de…

Akár vásárolnának is a hazai alapkezelők a tőzsdére kerülő állami cégek részvényeiből azonban az árnál jelentősen figyelembe vennék egyrészt a többségi állami tulajdonlást, másrészt pedig, hogy ezen társaságok nyereségessége alapvetően állami szabályozástól függ, mely igen komoly rizikófaktort jelent – írja a Napi. A Népszabadság által készítetett Szonda Ipsos felmérésből pedig kiderül, hogy a lakosság több mint negyede kíván részt venni a hétfőn bejelentett új tulajdonosi programban.

Kedvezően ítélné meg újabb cégek megjelenését a hazai parketten Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő munkatársa, aki ugyanakkor kiemelte, hogy a megfelelő értékeléshez ismerni kellene az elkövetkezendő 3-5 év szabályozási terveit, hiszen ezek jelentik a legnagyobb kockázatot a többségi állami tulajdonban lévő cégekbe való befektetéskor. Zsiday Viktor, a Citadella Consulting ügyvezetője egyetértett a fentiekkel és hozzátette, hogy további veszélyt jelenthet, ha fennáll annak lehetősége, hogy amit az egyik párt ad azt a másik elveszi.

A Népszabadság által készítetett Szonda Ipsos felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek 27 százaléka vásárolna az állami cégek papírjaiból, míg hat százalékuk megvárná a részleteket is és azok fényében döntene, azaz csaknem 2 millió állampolgár kíván tulajdonossá válni a jelenleg állami kézben lévő cégekben. Az ellenzékiek ötöde, míg a kormánypártiak csaknem 50 százaléka venne részt a programban, melyről azonban megoszlanak a vélemények: a megkérdezettek több mint harmada bízik, miközben ugyanennyien kételkednek benne.

Forrás: Portfolio.hu – 2008. február 22.