„Veszélyben a befektetők esélyegyenlősége” – ideiglenes búcsú a Concorde 2000 és Részvény Alapoktól

A Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. a mai nappal a Concorde 2000 Nyíltvégű Befektetési Alap és a Concorde Részvény Befektetési Alap forgalmazását az alapok befektetőinek érdekében 2004. szeptember 30-ig felfüggeszti.

A felfüggesztés oka, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szeptember 1-jén kelt határozatában a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. tőzsdei kereskedését 30 napra felfüggesztette, arra hivatkozva, hogy a társaság részvényeinek tőzsdei forgalmazása nem biztosítja a rendezett, áttekinthető és tisztességes tőzsdei kereskedelmet, veszélyezteti a befektetők esélyegyenlőségét, jogos érdekeit és a piac egyensúlyát egyaránt.

A PSZÁF idézett határozata nyomán a felsorolt alapok nettó eszközértéke nem állapítható meg.

Mint ismeretes a magyar befektetési alapok közül a Concorde Alapkezelő épített ki igen jelentős pozíciót a Brau Unionban, s az utolsó pillanatig küzd az igazáért. A felfüggesztés várhatóan addig tart, ameddig a piacra visszaengedik a Braut. A felfüggesztéssel ugyan nem lehet visszaváltani a befektetési jegyeket, de a jelenlegi befektetési jegytulajdonosok elkerülhetik azt, hogy felhíguljon az állomány.

Mindkét alapban jelentős mennyiségű Brau van, amelynek az ára a felfüggesztés után minden bizonnyal emelkedni fog. A Concorde Alapkezelő intézkedésével elkerülhető, hogy spekulánsok learbitrálják a többi befektetésijegy-tulajdonosot.

Forrás: Portfolio.hu – 2004. szeptember 10.