Vidék, kiskirály, korpa

Felkerült a netre a kiskirályok által uralt vidéki rögvalót western-akciófilm formájában bemutatni szándékozó Kojot. Nagyon szépen filmezett, jó színészi alakításokban bővelkedő, kissé bárgyú történetű alkotásban a vidéki örökséget kapó városi fiú összecsap a helyi hatalmasságokkal, akiknek nem akarja eladni a telkét, pedig azon svéd befektetők pénzén (nota bene, akikről kiderül, hogy strómanok) termálfürdő-befektetést terveznek – még nem is találtak vizet. Mindenki meg van véve kilóra: a rendőr, a hivatal, a polgármester, tán egykori párttitkár, maga a főgonosz, a jog nem segít, csak az ököl.

A szép képek miatt nézhető, és akár elgondolkodtatónak is mondható film a state capture feudalizmusban gyökerező pálinkagőzős vidéki kiviteléről, amiben a jó ügyért harcoló is ugyanolyan bunkó macsó lesz, mint a rosszak, az egész munka képregényszerű sematizmusa, persze lehet, hogy műfaji sajátosság, hagy azért hiányérzetet az emberben, lett volna itt még gondolkodni való. Abban igaza van a filmnek, hogy ahol ennyire egyetlen érdekcsoport tudja uralni a világot, ahol a jog nem létezik, ott mindenki másnak, aki nem illeszkedik, sakk-matt, onnan csak elmenekülni lehet – minimum vissza a szabadabb nagyvárosba.

(A film pikantériája, hogy közpénz is volt benne, aztán a gyártó az alkotókkal nem egyeztetve tette fel a Youtube-ra, ráadásul helyenként igen rossz hanggal. Ez is stílusos tanmese korpáról és disznókról.)

Forrás: Vakmajom a Facebookon