Vigyáznék a shorttal

„Már a kisbefektetők is beugrottak a részvénypiacba, vége a rallynak!” – ez volt a múlt heti tőzsdei kommentárok egyik legnépszerűbbje, még Vakmajom is kifejtette itt az Alapblogban ezzel kapcsolatos rossz érzéseit.

Tény, hogy jelentős tőkebeáramlás volt a részvényalapokba, az EPFR Global például az aktívan kezelt USA részvényalapok tekintetében 10 éve nem mért ilyen értéket, de a globális részvénypiacokba, csakúgy, mint az equity ETF-be ment a pénz rendesen.

Meg kell-e ettől  ijedni? Szerintem nem. Rövid távon persze simán belefér egy korrekció, de véleményem szerint a tőkeáramlás elmúlt években tapasztalt trendjének fordulatának már éppen itt az ideje.

cumulative flows

Forrás: ICI, Morgan Stanley

Az elmúlt öt évben hatalmas beáramlás (1000 milliárd dollás) volt a kötvényalapokba, míg a részvényjellegű instrumentumok páriává lettek (mínusz 400 milliárd). Mivel a fejlett gazdaságok kötvény hozamai a tavalyi év közepén nulla közelében padlóztak, a további jelentős kamatcsökkenés így nem túl valószínű, az év közepére a visszatekintő hozamok nem lesznek túl vonzóak. A pénz jobb híján és a kötvényekhez viszonyított kedvező árazás miatt (lásd. az ábrát alul) részvényekbe áramlik. Az SP500 vállalatai nyereségüknek kevesebb, mint felét fizetik ki osztalékként, de ez még így is jelentősen meghaladja az USA államkötvényeinek hozamát.

dividend yield

Forrás: Bloomberg

Ráadásul az év eleji cash flownak az átlagosnál nagyobb jelentősége van,  iránya árulkodó, hiszen ekkor születnek meg az év végi ünnepekről visszatérő vagyonkezelők eszközallokációs döntései az előttük álló évre vonatkozóan. Ezzel magyarázható a „január effektus” viszonylagos sikeressége. (Az  SP500 januári alakulása egészen jól előre jelzi az éves trendet.)

A részvényekbe áramlás hete tehát véleményem szerint nem rendkívüli esemény, többször fogunk még az idén ilyet tapasztalni. A kisbefektetők pár napos lelkesedése csak egy csepp az öt éves pénzkivonás tengerében. Szerintem addig, míg az öt éves kumulatív tőkebeáramlás a részvényekbe negatív, nincs értelme túlzott optimizmusról beszélni. Vigyáznék a shorttal.