Vigyázz, mit kívánsz!

A részvény kockázatos dolog. Főleg egy olyan társaság részvénye, amelynek jelentősen ingadozik az eredményessége. A kockázatokat nem szeretjük, mert azok negatív meglepetések rémképével ijesztgetnek minket. Ezért ha egy vállalat képes stabilan hozni (növelni) az eredményét negyedévről negyedévre, akkor azt sokkal nagyobb értékeltséggel (P/E rátával) honoráljuk.

Mindez alapvetően logikus, rendben lévő dolog, de a baj az, hogy ez arra ösztönözheti a vállalati vezetőket, hogy visszaéljenek vele. Sok részvényopcióm van, ahhoz, hogy jól járjak, fel kellene mennie a részvényárnak, mit tegyek? Simítsuk az eredményeket, tegyünk úgy, mintha kevésbé lennénk kockázatos vállalat, és máris sokat kerestünk! Reméljük, nem tesz ilyet senki. De az alábbi, General Electric eredmény-növekedéséről készült ábra mindenesetre elgondolkoztató… Hogyan lett ugyanaz a vállalat sokkal kockázatosabb egy új menedzsment alatt szinte azonnal?

GE-earnigns

 Forrás: www.ritholz.com/blog

A társaság ma közelítőleg ugyanakkora eredményre képes, mint Welch leköszönése idején. Akkor azt a piac 40x-es szorzóval honorálta, ma csak 17x-essel. Bár az amerikai részvénypiac egészének árazása is csökkent ugyanezen időszak alatt, de míg 2000-ben a GE egyértelműen prémium árazással forgott a piachoz képest (mintegy 30%-kal), köszönhetően valószínűleg többek között a rendkívül kiszámítható eredményeinek, addig mára elvesztett ez a prémium.