Világ nacionalistái, egyesüljetek?

Az Indexen olvastuk, ezt gondoljuk róla:

Lehet amiatt aggódni, hogy a szélsőséges, nacionalista pártok “átveszik az uralmat” az Európai Parlamentben, csak fölösleges. Ahogy a hír is illusztrálja, ezek között a pártok között addig van egyetértés, amíg az EU-t kell szidni. Amint valami előremutató dologban kellene megegyezni, már nem fog menni. Nem is könnyű, ha két különböző ország nacionalista pártja két különböző ország “nemzeti érdekét” szeretné képviseli. Hogyan működjön együtt a történelmi okokból Putyintól és Oroszországtól rettegő lengyel PiS és a Putyint legnagyobb szövetségesének tekintő Salvini vagy a német AfD?

Ettől még érthető, hogy Salvini próbálkozik, mivel Olaszország Európa beteg embere. Az EU alapítók közül gazdasági és társadalmi értelemben is a legnehezebb helyzetben van. A 2008/09-es gazdasági válságot megelőző évtizedekben mohóságból jelesre vizsgázva élte fel a jövőjét. Ráadásul míg más EU tagállamokban gőzerővel zajlott a válságmenedzsment az elmúlt években (pl: bankrendszer rendbetétele), addig Itália gazdasága a mocsárban ragadt.

Salvini Északi Ligája és az Öt csillag mozgalma a politikai spektrum két széléről egyesülve alakított kormányt tavaly nyáron. Azóta pedig próbálkoznak, ahogy tudnak, de eddig leginkább csak falakba ütköznek.

Az első nekifutásuk tavaly ősszel történt, amikor a költségvetésük jelentős fellazításáról döntöttek. A tőkepiacoktól kapott hatalmos pofon után azonban gyorsan visszakozni kényszerültek. A GDP 133 százalékára rúgó államadóssággal rendelkező, a görögök után leginkább eladósodott Olaszország állampapírpiacán pánik lett úrrá és pár nap alatt az égbe szökött az állampapírok hozamszintje, azaz megdrágult az államadósság refinanszírozásának kamata, megnőtt az ország csődkockázata. Nem csoda, hogy lefújták a költségvetési lazítást.

Most pedig az uniós választások kínálta vékony szalmaszálba belekapaszkodva igyekszik Salvini közös nevezőre jutni a nacionalista pártokkal, hogy országa számára kedvezőbb feltételeket, rugalmasabb uniós bánásmódot érjen el. Úgy tűnik a terv már eleve halva született. A szélsőséges „nacionalista” pártók szótárából ugyanis hiányzik az együttműködés fogalma, amit tovább nehezít a történelembe mélyen beágyazott kulturális és nemzethatalmi ellentét.