Világvége elmarad

Minden ellenkezõ híreszteléssel szemben még mindig létezik Európa, az euró, a bankszektor és úgy nagy általánosságban a világ is. Ennek lehet örülni, és a tõzsdék örülnek is. Rá lehet a mai gigantikus emelkedést persze fogni a kicsi forgalomra, meg hogy afféle ünnepi felmanipulálás zajlik, de én úgy látom másról van szó. A tegnapi írásomban részletesebben foglalkoztam ezzel, és az akkori folyamatok tovább zajlanak.

Minden ellenkezö híreszteléssel szemben még mindig létezik Európa, az euró, a bankszektor és úgy nagy általánosságban a világ is. Ennek lehet örülni, és a tőzsdék örülnek is. Rá lehet a mai gigantikus emelkedést persze fogni a kicsi forgalomra, meg hogy afféle ünnepi felmanipulálás zajlik, de én úgy látom másról van szó. A tegnapi írásomban részletesebben foglalkoztam ezzel, és az akkori folyamatok tovább zajlanak.

Az európai megoldás, ha mégoly tákolmány is, az ECB bujtatott állampapírvásárlásaival együtt elégnek tűnik arra (egyelőre!!!), hogy stabilizálja az európai kötvénypiacokat és ezáltal a pénzügyi rendszert, ennek jeleit az olasz, spanyol, stb. hozamokon jól láthatjuk. S mivel az elmúlt hetek-hónapok borzasztó hírei miatt igen sok-sok short pozíció, alulsúlyozott befektető van, így könnyebben megy felfelé a piac, mint lefelé. Mivel sokan már a világvégét árazták, így az is elég ha a világvége nem következik be, már tudnak emelkedni a tőzsdék. A több hetes-hónapos mélypontra eső periféria-kötvényhozamok pedig azt mutatják, hogy az európai varázslat működik.

Különösen ötletes az ECB 3-éves hitele (ahogy gondolkodtam rajta egyre jobban megtetszett): ezzel áttételesen az állampapírokat veszi, de nem kell bevallani, hogy ezt teszik:
https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2011/html/pr111208_1.en.html

Nem csak állampapírokat hanem mindenféle szennyeket befogad az ECB (“In addition to the ABS that are already eligible for Eurosystem operations, ABS having a second-best rating of at least single A” …and the underlying assets of which comprise residential mortgages and loans to small and medium-sized enterprises (SMEs), will be eligible for use as collateral in Eurosystem credit operations“, és 3 évre ad rá hitelt a szokásos kamattal (jelenleg 1%). Aki korábban egy évre igényelt hitelt, és kapott, most az is meghosszabbíthatja 3 évre, és egy év múlvától bárki, bármilyen ütemezésben visszafizetheti a hitelt egészen a 3 éves lejárat végéig. Magyarul: a bankok mérlegeiből a viszonylag használható eszközöket átveszi az ECB, ad helyette pénzt, méghozzá nagyon olcsón. Szabad a vásár! Nyilván minden épeszû bank betol hozzájuk, amit tud, ha én bankvezető lennék, gondolom megvenném a 2-3-éves periféria kötvényeket, berepóznám az ECB-hez, fizetnék 1% kamatot, kapnék 3-4-5%-ot. Megcsinálnám jó nagy tétellel (nem nagy kihívás, mert közben egyébként az ECB levitte kötelező tartalékolási szintet is), bevennék 3 Xanaxot, és reménykednék benne, hogy a rendszer fennmarad. Ha igen, szénné keresem ezen magam, ha meg nem, akkor úgyis mindegy. Láthatóan valami hasonló történik Európában, és ez jó hír mindenkinek, mert stabilizálja a kötvénypiacokat és ezen keresztül az egész pénzügyi rendszert.

Recesszió lesz, de úgy tűnik összeomlás egyelőre nem. Persze már senki sem hiszi el (én sem) de nagyon úgy tűnik, hogy a következő hetek megnyugvást hozhatnak…

Forrás: zsiday.hu