Virgácsot hoz Mikulás?

Továbbra is zavart érzek az Erőben. Az eszközpiacok és az őket körülvevő konszenzus egyértelműen arra koncentrál ami az elmúlt évek nagy részében jellemző volt: lassú, de stabil növekedés, és extrém laza monetáris feltételek (nulla kamat+pénznyomtatás). Ennél jobb környezet nincs a kockázatos eszközöknek, ennek köszönhető az elmúlt évek szárnyalása szinte mindenben. A helyzet azonban változóban van, s habár ez nem lenne önmagában veszélyes, az már sokkal inkább az, hogy erre a változásra érzésem szerint a piaci szereplők nincsenek felkészülve. Nagy az elbizakodottság, hiányzik a félelemérzet. 

Eközben sorra jönnek a meglepően” jó makroadatok. USA-ban évesített 3,6%-kal nőtt a gazdaság az utolsó negyedévben, ami igen tisztes adat, Nagy-Britanniában 3,2%-kal, ami 3 éve a legjobb eredmény, és Európa is kimászóban a recesszióból. Véleményem szerint eddig egy olyan gőzőshöz hasonlítottak a fejlett gazdaságok, amelybe lapátolták ész nélkül a szenet (monetáris politika), de egyben a fék is be volt húzva (fiskális politika), így inkább csak döcögött a mozdony. Most azonban egyre inkább abbahagyják a fékezést, és így a lokomotív meglepően magas sebességre kapcsolhat. Ez önmagában nem probléma, de mivel nem erre vannak árazva a piacok, ezért meglepetést okozhat. Szintén fontos lehet, hogy a kormányzatok egyre inkább rákényszerülnek, hogy a tőke felől a munkavállalókhoz csoportosítsanak át jövedelmeket (lásd német minimálbér, magyar különadók, stb.), ami csökkenti a profitokat, viszont a fogyasztáson keresztül fellendíti a gazdaságot. Mivel jár mindez? Gyorsabb növekedéssel, magasabb inflációval, és alacsonyabb profitokkal. Valamint magasabb kamatszinttel is. Ez a kombináció jó a lakosságnak, jó az államoknak, de nem jó a részvénybefektetőknek, nem jó a kötvénybefektetőknek. Mivel amúgy is fontos, hogy a megtakarítóktól az adósok felé csoportosítsanak át vagyont, ezért ezt a folyamat a gazdaságpolitikusok vélhetően nem elleneznék – mindaddig amíg a fellendülést nem veszélyezteti.

USA-ban öt éve tart a bikapiac, és úgy vélem semmi meglepő nem lenne abban, ha a következő 1-2 évben csapkodós oldalazás / lecsúszás lenne jellemző. A legfontosabb figyelendő instrumentumok most a fejlett kötvények (Bund, US Treasury), amelyek egyértelműen gyorsuló gazdasági növekedést és/vagy inflációs veszélyt áraznak. Amennyiben ez a folyamat tovább tart, akkor az nehézségeket jelent a részvényeknek, és egyéb kockázatos eszközöknek. Úgy vélem 2014 korántsem lesz olyan egyértelműen trendelő, mint 2013 volt. Lehet, hogy ismét cash is king”?  

Forrás: zsiday.hu