Zavar az opciós éterben – pontosítás és kiegészítés

Egy figyelmes és tanult olvasónk jogos kritikai észrevétele a kedden megjelent írásommal kapcsolatban, hogy a „részvénypiacon a put (eladási) opciók volatilitása mindig jóval magasabb szokott lenni, mint a call(oké, azaz a vételi opcióké), hiszen az árfolyamesés itt mindig pánikszerűen szokott végbemenni, míg az emelkedés pedig legtöbbször szépen lassan, komótosan megy.” Az észrevétel jogos, azzal a pontosítással, hogy azonos kötési árú vételi és eladási opciók visszaszámított volatilitása az úgynevezett put-call paritás miatt meg kell, hogy egyezzen, de amennyiben a kötési ár eladási opció esetében alacsonyabb, vételi opció esetében pedig magasabb az aktuális árnál, akkor a fenti okból kifolyólag valóban magasabb az eladási opció visszaszámított volatilitása, azaz drágább az eladási opció. (Ezt a bejegyzésben korábban rosszul írtam, ezért elnézést kérek.)

Az azonnali ártól X százalékkal alacsonyabb kötési árú eladási opció tehát jellemzően némileg drágább, mint az X százalékkal magasabb kötési árú vételi opció, azaz az eladási opció visszaszámított volatilitása magasabb. A volatilitások különbsége azonban nem állandó, a piaci hangulat függvényében ingadozik: pánik esetén megnő. A múlt héten is ez történt, a volatilitások különbsége sokéves csúcsra emelkedett. Különösen igaz ez a rövid futamidejű opciók esetében, ahol a múlt hétfőn ez a különbség tízéves csúcsra emelkedett (lásd az ábrán az alsó grafikont). Beszédes, hogy még a 2008-09-es válság idején sem volt ilyen magas (amikor pedig a visszaszámított volatilitás, azaz a pánik) hatalmas volt. Még most, közel két héttel a múlt hétfői flash-crash után is olyan magas ez az érték, aminél a 2007 tavasza óta eltelt idő mindössze 1,7 százalékában volt nagyobb.

VOL1

Forrás: Bloomberg

A távolabbi lejáratú, valamint az azonnali ártól nagyobb távolságra lévő kötési árú opciók esetében is nagyon kitágult a volatilitások különbsége, de kevésbé extrém módon, mint a rövideknél. Ehhez hasonló szinteken állt 2010 és 2012 között.

VOL2

Forrás: Bloomberg

Az igazi pánik tehát a közeli lejáratú eladási opciók piacán mutatkozott, és ebben az elmúlt napokban nem sok változás, megnyugvás látszik. Következtetésem tehát nem változott: az, hogy nem normalizálódott az opciós piac, arra utal, hogy valami nincs rendben. Nem lennék meglepve, ha néhány hónap múlva kiderülne, hogy valaki sokmilliárd dolláros, végzetesnek bizonyuló veszteséget szenvedett el.