Zöld lámpa…

…a forint esésére játszóknak:

www.portfolio.hu

Pleschinger elmondása szerint a Monetáris Tanács tagjainak többsége úgy véli, hogy a magyar gazdaság erős fundamentumai vonzóvá teszik a forintot az alacsonyabb reálhozamok és a megnövekedett volatilitás ellenére.”

Ezek a tagok valószínűleg valamilyen alternatív univerzumban élnek. Habár önmagában igaz az, hogy a jelentős folyó fizetési mérleg többletünk és a viszonylag kiegyensúlyozott államháztartás révén a forintnak van egy természetes vonzereje”, tehát ha semmi érdekes nem történne, akkor lassan tudna erősödni. Érdekesség azonban van több is! Magyarországnak más országokkal összehasonlítva is hatalmas külföldi finanszírozási megújítási igénye van, azaz mivel az állampapírjaink jelentős része külföldi kézben van, ezért ha nem biztosítunk elég magas kamatot számukra, akkor nem veszik meg és kész. A londoni befektetők azt mondják, hogy nagyon szép Magyarország, tetszik is nekik, csak nem 2,7%-os hozam mellett. Ott inkább nem veszik meg, hanem vesznek helyette dél-afrikait, törököt, indiait, stb, ahol már emeltek kamatot. Ez egy versenypiac. Ha túl keveset kínálunk, akkor átmennek a másik pulthoz az állampapír-vásárlók. Ráadásul ehhez párosul a QE-buborék kipukkanása is: az ingyen FED pénzből felpumpált feltörekvő országokból mostanában kezdett kiáramlani a korábban beérkezett spekulatív tőke. Ha ezeket összeadjuk eléggé veszélyes gyúelegyet láthatunk, s nem meglepő, hogy a külföldiek folyamatosan építik le a kötvényállományukat. Tegyük még hozzá, hogy a török jegybank is eljátszotta ugyanazt a játékot, amit most játszik a magyar jegybank: nem emelünk kamatot, nem érdekel a líra árfolyama, alacsony kamat kell a gazdaságnak, nem adjuk be a derekunkat a kamatlobbinak——–líragyengülés, líragyengülés, líragyengülés——-brutális kamatemelés”. Amit a magyar jegybank csinál, az felhívás keringőre.Zöld lámpa a forint ellen spekulálóknak. És itt most ne a gonosz londoni bankárokra gondoljunk csak, hanem Józsi bácsira is, aki azt látja, hogy a forint folyamatosan gyengül, ráadásul kamatot sem nagyon kap pénzére, látja, hogy az MNB-t nem érdekli az egész, és inkább átváltja a forintját euróra, hogy értékét megőrizze. Ő is a forint ellen spekulál, és gyengíti azt.

A forint gyengülése pedig káros a gazdaságra. Egyrészt a devizaadósságon keresztül minden devizaadóst rosszabb helyzetbe hoz, ami a gazdaságot direkt módon lassítja, másrészt a trendszerű forintgyengülés egy az egyben meg fog jelenni infláció formájában. Az importõrök egy ideig benyelik az árfolyamváltozást, de egy idõ után árat fognak emelni, mert nem tehetnek mást. És mivel majdnem mindent importálunk, ez azonnal megdobja majd az inflációt. A forint elmúlt egy éves átlagára 299, egy évvel korábban 288, egy évvel korábban 283, egy évvel korábban 275 volt. Eddig az importált inflációt el tudtuk kerülni az importőrök marginszűkülése révén, ez azonban nem fenntartható. A jelenlegi trendeket tekintve (ha tovább gyengül a forint, vagy ha itt stabilizálódik) nem lenne meglepő a következő egy-két évben 3-4, vagy akár 5%-os infláció sem. Magyarul nemhogy reálkamat nincs előretekintő módon, hanem negatív reálkamat van.

A forint gyengülő trendjét megállítani – éppen a bevezetőben említett több pozitív folyamat miatt – nem lenne nehéz, erre azonban láthatóan egyelőre hajlandóság nincs. Sőt.

(jelenleg az egyensúlyi kamatláb Magyarországon szerintem 4-5% körül van, azzal stabil forint, alacsony infláció, versenyképes exportszektor lenne, a  mostani szint túl alacsony)

Forrás: www.zsiday.hu