Zsiday nagyon kiakadt a magyar államra

A magyar állam óriási tévedésben van és haramia államnak is tekinthető, mivel azt hiszi, hogy a nép van őérte és erőből mindent megtehet – ad hangot kritikus véleményének legújabb blogbejegyzésében Zsiday Viktor. A befektetési szakember a Golgota-festmény kálváriája kapcsán osztotta meg gondolatait. Ezek szerint egy ilyen államban mindenki gyorsan akarja kimenekíteni a megszerzett pénzt külföldre, például ilyen Oroszország. Magyarország isteni szerencséjének nevezi, hogy zsákszámra érkezik az országba az uniós forrás.

Zsiday Viktor befektetési szakember, jelenleg a Plotinus igazgatótanácsának elnöke rendszeresen ír blogjában tőkepiaci, makrogazdasági témákról. Ezúttal azt a témát járja körül az aktuális hazai hírek kapcsán, hogy “milyen a jó állam és milyen a haramia állam”. Meglátása szerint a magyar államszervezet ugyanis óriási tévedésben van: nem az emberek vannak az államért, hanem az állam az emberekért.

Nem az állam feladata kitalálni hogyan éljünk, mit csináljunk, ne adj’ isten mikor menjünk boltba, és egyebek, hanem az a feladata, hogy mi mindannyian minél jobban, szabadabban tudjuk megvalósítani magunkat és úgy éljünk, ahogyan szeretnénk. Így lesz mindenkinek a legjobb, így lesz szabadság és fejlődés – írta.

Szerinte a jó állam olyan, hogy megnézi, mit szeretnének a polgárai és megpróbál segíteni nekik, hogy minél könnyebben tudják ezeket a céljaikat megvalósítani. Rögtön hozzá is teszi, hogy

„a haramia állam ezzel szemben olyan, hogy azt hiszi, minden őérte van és mindent megtehet, erőből. Törvényekkel, törvényeken felül, visszamenőleges módosításokkal. Ami éppen eszébe jut.”

A Citadella Consulting Befektetési Tanácsadó Zrt vezérigazgatója mindezt azért hozta fel, mert ez a kifejezés jutott eszébe Munkácsy Mihály Golgota című festménye ügyéről. Beszámoltunk arról, hogy az állam nem jutott hozzá a képhez, mivel a tulajdonos többet szeretett volna érte kapni, védetté nyilvánította az alkotást és nem lehet kivinni az országból.

Ki zsarolt kit a Golgota-ügyben?
“A haramia államban sosem vagy biztonságban: nem személyesen, mert meg azért nem ölnek. De bármikor hozhatnak egy törvényt, amivel elvehetik a tulajdonod, ellehetetlenítenek, egy másodperc alatt tönkretehetik az üzletedet. És meg is teszik. A haramia állam azt hiszi, hogy mindent jobban tud, mindent eldönthet és mindenki őérte van. Fordítva ül a lovon – vélekedik a portfóliómenedzser, aki szerint ezek után a tulajdonos Pákh Imre nem fog az országba hozni semmit. Valószínűleg mindenkinek elmondja, hogy mások se hozzanak ide semmit, mert a kormány elveheti. Itt megemlíti Zsiday a magánnyugdíjpénztári vagyont, a trafikokat és a festményt, de a különadókat is ide sorolja.

„Ilyen államba senki nem jön üzletelni, ugyanis nem kiszámítható. A kiszámíthatatlan környezetben pedig természetszerűen mindenki a gyors profitra és a megszerzett pénz gyors kimenekítésére megy: zsákmányold gyorsan ki, majd fogd a pénzt és fuss!”

– írja a szakember, aki szerint ez pont olyan mint Oroszországban.

Az a lesújtó véleménye, hogy egy ilyen országba nem jön befektetés, nincs építés, nincs tartós fejlődés, nem lehet hosszú távra tervezni, mert nem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap.

Szerinte hazánk “egyetlen, isteni szerencséje, hogy az EU ezermilliárd számra lapátolja belénk a pénzt”. Arra figyelmeztet azonban, hogy nem tarthat örökké a mások pénzéből való gazdasági növekedés és ha véget ér az isteni szerencse akkor az oroszországihoz hasonló pangás vár Magyarországra.

Forrás: Portfolio.hu – 2015. június 13.

 

Kiemelt kép forrása: www.portfolio.hu