Zsiday: ostoba és borzalmas lépés volt ez a svájci jegybanktól

Ilyen dilettáns döntést ilyen borzasztóan kivitelezve még az afgán jegybank sem követne el – jutott erre a következtetésre Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere legfrissebb blogposztjában. Meglátása szerint a váratlan döntés után kötelessége lett volna a jegybanknak stabilizálni az árfolyamot.

Mindenkit meglepett a pénz- és tőkepiacokon a svájci jegybank csütörtöki döntése az 1,20-as árfolyamküszöb eltörlésével. Zsiday Viktor legutóbbi bejegyzésben ostoba döntésnek nevezte a jegybank lépését.

„Nyilvánvalóan tudhatták a jegybankárok, hogy gigantikus spekulatív pozíciók vannak nyitva, és ha elengedik a gátat, akkor ezek egymás hegyén-hátán fognak stoppolni. Az is nyilvánvaló, hogy azt gondolták, hogy majd a 0,75%-os negatív kamat ellensúlyozza a gát eltörlését. Az elgondolás is eleve rossz volt, és ezt szerintem 10-ből 9 piaci szereplő előre meg tudta volna mondani nekik. Viszont egyértelmű, hogy piacközeli, gyakorlati ember nem volt a döntés közelében, mert akkor ez nem így zajlik le. A kivitelezés egyenesen katasztrofális volt” – fogalmazott a szakember.

Szerinte „kutyakötelességük lett volna valamennyire is stabil devizapiacot biztosítani a döntés után”. Zsiday kiemeli: ehelyett kinyitották a gátat, és tétlenül nézték az összeomlást (mint Néró az égő Rómát).

dia-300x206

Forrás: portfolio.hu

Minimálisan elvárható az lett volna, hogy a döntés pillanatában a jegybank devizakereskedői felhívják a nagy bankokat és valamennyire stabilizálva engedik le az árfolyamot. A svájci frankban ugyanis gyakorlatilag nem lehetett kötni, az árak össze vissza ugráltak másodpercek alatt 5-10%-ot, ami egyértelműen megengedhetetlen a világ egyik legfőbb devizájában” – mutatott rá a tegnapi kaotikus helyzetre a szakértő, aki szerint saját hitelességüket rontották le és a globális pénzügyi rendszert sodorták veszélybe.

A döntés önmagában borzalmas, de az igazán durva a kivitelezés volt, ami elképesztő felelőtlenségre és felkészületlenségre utal – hangsúlyozta Zsiday, aki szerint a svájci jegybankárok döntésének egyik következménye: világszerte számos brókercég fog bedőlni úgy, hogy az egésznek semmi értelme sem volt.

Zsiday Viktor szerint „a jegybankárok, még a világ vezető jegybankárai is pont olyan hülyék, mint mi mindannyian, sőt!”.
„A jövőben is egy csomó hibát fognak elkövetni, amelyek következményeivel mi fogunk szembesülni. Egyrészt nem okosabbak mint mi, másrészt nem is hihetünk nekik. Így állunk a jegybankárokkal” – írta.

Forrás: Portfolio.hu– 2015.január 16.